САЩ са готови да обучават украински пилоти на изтребители F-16, ако европейските

...
САЩ са готови да обучават украински пилоти на изтребители F-16, ако европейските
Коментари Харесай

САЩ: Готови сме да обучаваме украински пилоти на F-16

САЩ са подготвени да образоват украински водачи на изтребители F-16, в случай че европейските сътрудници нямат задоволително потенциал да обучат толкоз водачи, колкото желае Киев. Това съобщи представителят на Пентагона Сабрина Сингх на 21 август.

" Това е изискването. Така че, в случай че Дания и Нидерландия поемат водеща роля в образованието, в случай че те просто нямат потенциала да обучат толкоз водачи, колкото Украйна желае да изпрати или възнамерява да изпрати, тогава ние ще помогнем за образованието в Щатите ", обявиха от Министерството на защитата във Вашингтон.

Говорителят на Пентагона уточни, че общият брой на водачите, които ще преминат образованието, ще бъде избран от Украйна. Въпреки това тя добави, че всички те първо би трябвало да преминат " доста образование по британски език ", което се чака да отнеме известно време.

70 украински военни - водачи и наземен личен състав - ще преминат образование за F-16 в Дания. Те са първата вълна, която ще бъде последвана от втора и трета, съобщи през вчерашния ден представителят на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат.

След месеци на продължителни полемики, на 19 август министърът на защитата Олексий Резников удостовери, че първите украински водачи, инженери и техници са почнали шестмесечното образование на F-16.

При визитата на президента Володимир Зеленски в Гърция през вчерашния ден президентът на Украйна съобщи, че гръцкото държавно управление също е поело ангажимент да окаже помощ на Украйна при обучението на нейните водачи на F-16.

В същото време първите членове на НАТО потвърдиха, че ще дават свои самолети F-16 на Украйна, откакто бъдат изпълнени изискванията. Нидерландският министър председател Марк Рюте разгласи, че Киев ще получи изтребители от Дания и Нидерландия, без да прецизира броя им. Зеленски обаче сподели след срещата си с Рюте, че Украйна ще получи 42 броя F-16 в границите на " пробивно съглашение ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР